Fallskyddsmissar på tak

5 vanliga fallskyddsmissar inom takarbete

Gör du något av dessa felsteg när du jobbar på tak? Föreställ dig att du ska lägga om ett tak på en sen höstdag. Det blåser sådär kallt så att kylan går raka vägen in i benmärgen, och såklart ska det duggregna lite också. En kopp kaffe hade varit gott nu. Med din fallskyddssele och stödlina traskar du upp på taket och fäster in dig för att börja jobba.

Vill du veta mer?

Linnéa Kirpensteijn Webshop och marknadsföring

1. Du glömmer bort pendeleffekten

En viktig del inom takarbete som många dessvärre glömmer bort är pendeleffekten. Men vad är det egentligen och vad innebär det? Tänk dig att du har kopplat in dig i skorstenen som finns mitt på taket och börjar arbeta. Till slut kommer du till bortre änden av taket och din stödlina står i en vinkel på över 30°. Men nu börjar det blåsa på rätt rejält. Det blåser så mycket att du tappar balansen och faller.

Vinkeln på stödlinan gör nu att du hamnar i en pendel i och med att du sitter fast längre bort. Inte nog med att pendeln kan ge dig en rejäl smäll om du skulle åka in i en vägg så riskerar även din stödlina att gå av eftersom den glider mot kanten på taket, vilket i sin tur kan resultera i att du faller till marken.

 

Så undviker du pendelfall

Vad skulle du ha gjort istället då? För att undvika pendelfall rekommenderar vi att du använder dubbla linor som fästs diagonalt från takets motstående hörn. Om du har möjlighet kan du även minska risken genom att flytta förankringspunkten till ett mer centralt läge.

2. Du använder dåliga förankringspunkter

Tyvärr går det inte att fästa sig i vad som helst. En förankringspunkt ska tåla 10–12 kN beroende på val av utrustning och standard. Det är en stor kraft, ungefär motsvarande vikten av en giraff. Detta betyder att ventilationsrör eller ventilationshuvar inte är en lämplig förankringspunkt. Välj något stort och stabilt, som exempelvis en skorsten.

Det går alltså jättebra att förankra dig i en bil eller i ett träd. Men kom ihåg att om du ska fästa dig i en bil behöver du ha nyckeln på dig så att ingen av misstag kör iväg med bilen medan du sitter fast. Om du inte har något som är tillräckligt stabilt kan du välja en förankring på motsatt sida av huset.

3. Du jobbar ensam

Enligt Arbetsmiljöverket är ensamarbete på tak strängt förbjudet. Det finns även krav på att alltid en räddningsplan redo om olyckan är framme. Om du skulle du falla från taket och bli hängande är tanken att du ska kunna bli räddad inom tio minuter för att undvika att få livshotande skador. Blodtillförseln till hjärnan begränsas kraftigt genom att selen stryper åt, vilket kan leda till syrebrist som i längden (tio min) är skadligt1.

4. Du använder osäkrade verktyg

Det är inte bara du som måste vara säkrad när du jobbar på höga höjder. En skruvdragare som faller från ett tak gör ont att få i huvudet. Skulle du tappa en skruvdragare från 14 meters höjd så kommer den att nå en massvikt på ca 73,5 kg, vilket ger dödlig utgång. Att personen som får den i huvudet har hjälm på sig kommer alltså inte att hjälpa. Därför är det superviktigt att du säkrar dina verktyg.

5. Du glömmer att spärra av området

Även om vissa verktyg inte kan fästas med verktygssäkringar, som exempelvis en skruv, är det viktigt att vidta åtgärder för att förhindra att de och orsakar skador. Ett enkelt sätt är att spärra av arbetsområdet, så att verktyg som tappas inte riskerar att träffa någon i huvudet.

 

Identifiera riskerna på din arbetsplats

Ibland kan det vara svårt att själv bedöma om omgivningen är tillräckligt säker innan arbetet påbörjas. Därför erbjuder vi professionell fallskyddsinventering för att garantera att din arbetsplats uppfyller alla säkerhetskrav. Då besöker vi dig på plats, identifierar potentiella risker i din arbetsmiljö och ger rekommendationer för hur den kan förbättras.

Källor:

HSE (Health & Safety Executive), Health and Safety Laboratory and the University of Birmingham, 2009 “Evidence-based review of the current guidance on first aid measures for suspension trauma” (RR708 Research report).

Din expert på säkert takarbete

Vi har stenkoll på hur man gör för att arbeta säkert på tak och förhindra pendelfall och andra olyckor på arbetsplatsen. Om du inte redan är behörig för att arbeta i fallriskmiljö kan du gå en utbildning tillsammans med oss i norra Europas största utbildningscenter för fallskydd. Kontakta oss om du har frågor eller behöver hjälp inför ditt nästa takarbete.