Vad händer vid hängtrauma/suspension trauma?
När en person hänger i en sele, minskar blodflödet från benen till hjärtat, vilket kan orsaka blodtrycksfall. Detta leder till att hjärnan och andra vitala organ inte får tillräckligt med blod, vilket kan resultera i medvetslöshet och i värsta fall död.
Samtidigt samlas syrefattigt blod i benen, vilket kan orsaka svullnad, ödem och muskelskador. När trycket på benen släpps kan detta blod, som är fullt av slaggprodukter, börja cirkulera igen och skada kroppen allvarligt.
Hängande i selen kan också pressa upp diafragman, vilket gör det svårt att andas och kan leda till syrebrist. I allvarliga fall kan detta orsaka hjärtrytmstörningar som kan leda till hjärtstopp om personen inte räddas snabbt nog.
Hur kan man undvika hängtrauma/suspension trauma?
För att undvika hängtrauma är rätt utrustning, utbildning och en genomtänkt räddningsplan avgörande. Här är några viktiga åtgärder:
- Räddning inom 10 minuter: En person som hänger i selen bör räddas inom 10 minuter. Att enbart förlita sig på räddningstjänsten är inte tillräckligt – ha en egen plan och utbildad personal på plats.
- Korrekt justerad sele: Selen ska passa användarens kropp. En feljusterad sele kan öka risken för hängtrauma.
- Rörelse i benen: Om personen är vid medvetande ska de försöka hålla benen i rörelse och justera sin kroppsställning för att lindra trycket.
- Traumaband: Om selen har traumaband, eller om dessa har installerats separat, kan de användas för att minska trycket på benen genom att låta användaren stå i selen.
Vad är traumaband?
Traumaband, även kallade suspension straps, är remmar som gör det möjligt för en person att stå i sin sele och därmed minska trycket på benen. Vissa selar har dessa inbyggda, men de kan också köpas separat och monteras på vilken helsele som helst.
Räddningsplan för hängtrauma/suspension trauma
En effektiv räddningsplan bör innehålla en detaljerad beskrivning av hur en räddning ska genomföras, vem som ansvarar för vilka uppgifter och vilken utrustning som behövs. Planen måste även inkludera hur den nödställde ska lossas från utrustningen och transporteras till säkerhet. Räddningen måste kunna ske inom 10 minuter för att minimera risken för allvarliga skador.
Genom att följa dessa riktlinjer kan risken för hängtrauma på arbetsplatsen minskas, och rätt åtgärder kan rädda liv om olyckan skulle vara framme.