Arbete på tak

När du utför arbete på tak krävs det att du är kunnig och har rätt utrustning. Några utmaningar som ofta förekommer vid takarbete är fall från höjder, branta taklutningar, farliga förflyttningar och halt underlag. Därför erbjuder vi professionellt fallskydd, utbildningar och tjänster som hjälper dig att minska riskerna.

Filter

Risker vid arbete på tak

Att arbeta på tak innebär en mängd utmaningar och risker som inte får underskattas. Långa fall och farliga pendlingar utgör grunden för riskerna, men dessa förstärks avsevärt av faktorer som fall genom taket, opålitliga ankarpunkter, stark lutning och halt underlag. I kombination skapar detta en arbetsmiljö som kan vara direkt livsfarlig.

Det är viktigt att repet inte hänger slappt under arbetet. Fallängden blir längre om repet är slappt, och ju längre du faller desto större krafter utsätts kroppen för. Därför behöver du se till att repet alltid är spänt, både när du klättrar upp och ner för taket och när du utför ditt arbete. Om du skulle falla över kanten med repet fastkopplat kan du hamna i en farlig pendelrörelse. På grund av detta är det viktigt att se till att förankringspunkten är placerad så långt från kanten som möjligt.

Normal lutning – Mellan 7 och 40 grader

Vid arbete på tak krävs alltid individuella förankringspunkter och horisontella säkerhetslinor med glidlås. Glidlåset, det vill säga panikbromsen, används för att snabbt kunna hindra fall på förhand. När du som utför arbetet förflyttar dig upp och ner följer även glidlåset på repet, och låser sig vid eventuella fall. Tillsammans med repets elasticitet skapar glidlåset även falldämpning genom att glida på repet om du faller.

Brant lutning – Över 40 grader

Arbete på tak med lutning över 40 grader kräver en säkerhetslina utrustad med ett firningsdon för kontrollerad nedfärd längs taket. Även här används ett glidlås för att motverka fallolyckor. Om lutningen är så pass brant att du inte kan stå upprätt behöver du använda både taklina och säkerhetslina, eftersom det då räknas som reparbete. Placera förankringspunkten säkert för att undvika farliga pendeleffekter vid en eventuell fallolycka över kanten.

Platt tak

Även på platta tak är det avgörande att du vidtar säkerhetsåtgärder om du riskerar att befinna dig inom två meter från kanten. Fallskydd bör alltid användas, då oväntade händelser – som att falla genom en dold taklucka eller glida på halt underlag – kan inträffa. Vid arbete på tak som är platta behöver du använda ett godkänt fallskyddsblock som är anpassat för horisontellt bruk och arbete i närheten av takkanter.

Räddning för arbete på tak

Allt arbete som sker i fallriskmiljö, inklusive arbete på tak med minst två meters fallhöjd, kräver fullt fungerande räddningsutrustning. Det finns även krav på att det ska finnas en räddningsplan och personal som kan utföra räddning vid olycksfall. Utöver pålitligt fallskydd och annan utrustning erbjuder vi därför även tjänster inom riskanalys och räddningsplaner.

Fallskyddsutbildning

Alla som utför arbete på tak eller i annan fallriskmiljö över två meters höjd behöver ha en fallskyddsutbildning. Därför erbjuder vi, genom vårt moderbolag ProAccess, fallskyddsutbildningar som förbereder dig inför ditt takarbete i flera steg. Vi lär dig hur man arbetar säkert på höga höjder, samt räddar en annan arbetare vid olycksfall. Om ni är flera kollegor som behöver gå utbildningen kan vi till och med ordna en egen kurs åt upp till åtta personer, antingen i våra lokaler eller i era.

Lagar om arbete på tak

Arbete på tak innebär som sagt en hel del risker, och därför krävs det även att man följer vissa specifika lagar och förordningar som garanterar säkerheten på arbetsplatsen. Lagarna som gäller är:

Kontakta oss

Hör av dig till oss om du behöver hjälp med att välja rätt utrustning till ditt takarbete. Vi har gedigen kunskap både om fallskyddsutrustning och vad som krävs för att utföra säkert arbete på tak och annan fallriskmiljö. Om du har frågor eller funderingar om utrustning, utbildningar eller vårt breda tjänsteutbud är du varmt välkommen att kontakta oss.