Så väljer du rätt karbin

För många är karbiner bara karbiner, men så enkelt är det inte. Att välja rätt karbin är avgörande beroende på användningsområde och specifika behov. Det finns olika typer av karbiner, var och en med unika egenskaper och fördelar som passar olika situationer.

Olika typer av karbiner

Att välja rätt karbin för rätt arbetsuppgift är avgörande för säkerheten. Det bästa valet beror på en kombination av faktorer, såsom dina specifika behov, erfarenhetsnivå och budget. För att göra ett genomtänkt val är det viktigt att ta hänsyn till de tre huvudaspekterna som påverkar karbinens prestanda och lämplighet: material, låsningssystem och form.

Linnéa Kirpensteijn E-handel och marknadsföring

Material: Stål eller aluminium

Hållfastigheten för en aluminiumkarbin är ca 22 kN (2200 kg), medan en stålkarbin håller för ca 30 kN (3000 kg). Stålkarbinen är mer hållbar eftersom den tål smuts och tuffa förhållanden bättre, men den väger också mer än en aluminiumkarbin.

Låsningssystem: Trilock, twistlock eller skruvlåsning

En karbin med skruvlåsning kräver manuell skruvning för att öppna och låsa. Detta kan vara praktiskt om du behöver hantera karbinen med en hand eller bygga ett system. Nackdelen är dock att ovana användare ofta glömmer att låsa den, vilket kan innebära betydande risker.

En karbin med trilock eller twistlock kräver istället flera steg för att öppnas. En trilock kräver tre steg – skjut, vrid, öppna – medan en twistlock endast kräver två steg – vrid och öppna. Detta kan upplevas lite krångligt för många i början, men dessa karbiner är ett säkrare alternativ eftersom de stänger och låser helt automatiskt och du slipper att tänka på att låsa den manuellt.

Form: Oval, D-formad eller HMS

Karbiner finns i en mängd olika former som är designade för olika ändamål. Bland annat finns det ovala, D-formade och HMS.

En HMS-karbin är utformad med en större öppning i ena änden, vilket gör det möjligt att fästa fler rep eller karbiner. Nackdelen är att de inte alltid passar till all utrustning, eftersom de kan vara för trånga. HMS-karbiner kan användas vid byggnationer av system och är den vanligaste karbinen överlag.

En oval karbin är, som namnet beskriver, oval. Den ger lite mindre plats men är en väldigt bra allround-karbin som passar till all utrustning. D-karbiner och trekantskarbiner är bättre på att klara av trekantsbelastning, men används ibland även som A-punkt i selar.

Specialkarbiner

Utöver de nämnda finns det även ett gäng specialkarbiner. För att nämna några finns det fyrkantiga karbiner, speciellt utformade för selar, karbiner med inbyggda hjul och karbiner med en så kallad bromsögla.

Som en bonus finns det även krokar i olika storlekar och utföranden. Den vanligaste är ställningskroken, men det finns också karbiner i både mindre och större storlekar. Dessa går att fästa med snabblänk om kroken inte har funktionen att öppnas upp i den mindre öglan.

Snabblänkar finns även dessa i olika storlekar och utföranden och går att använda till det mesta. De används för att montera fasta objekt, men bör inte användas som ersättning för en vanlig karbin eller krok.

Godkända karbiner

Här kommer några exempel på godkända karbiner. Dessa karbiner får du använda för fallskydd och repteknik.

Aluminium, oval och trilock.

Aluminium, HMS och trilock.

Aluminium, oval och trilock.

Ej godkända karbiner

Dessa karbiner är inte godkända att använda för fallskydd och repteknik. Karbiner som är klassade enligt maskindirektivet är inte godkända för personskydd.

Klassade inom maskindirektivet och får inte användas som fallskydd oavsett hur mycket vikt de klarar av.

Klassade inom maskindirektivet och får inte användas som fallskydd oavsett hur mycket vikt de klarar av.

Har ingen låsning och är därför inte godkänd för fallskydd, men går bra att använda för t.ex. verktygssäkring.

Karbiner utan låsning är inte godkända för fallskydd, men går utmärkt att använda till verktygssäkring etc. Kom ihåg att noggrant kontrollera karbinens hållfasthet. Karbiner som säljs som nyckelringar har mycket låg hållfasthet och är inte avsedda för tunga belastningar. Det är därför viktigt att känna till vikten på dina verktyg och annan utrustning för att kunna välja en karbin med tillräcklig styrka och säkerhetsmarginal.

Felanvändning kan vara farligt

Vid felanvändning kan karbinerna slitas ut och bli farliga. På bilden är ett exempel på en skadad karbin som har blivit utsatt för smutsiga rep och hög friktion. Skadan uppstod fort, och redan efter första dagen på arbetet fick karbinen bytas ut. I detta fall skulle en stålkarbin ha använts.

Besiktning av karbiner

Som all annan fallskyddsutrustning bör karbiner besiktas minst var 12 månad. Under en besiktning granskas karbinen för att garantera att den inte har några synliga skador. Dessutom säkerställer vi att grinden och låsningen fungerar som den ska, samt att den är rak och fin.

Om karbinen ofta används till tunga eller smutsiga jobb rekommenderar vi att besiktningen sker oftare än 1 gång om året. Det är för användarens egen säkerhet och för att säkerställa att karbinen fortfarande håller för sitt jobb. En karbin måste ha ID eller Batchnummer, tillverkningsår samt tillverkarens namn inristat för att vara godkänd.

Behöver du fler råd?

Om du har fler frågor eller är osäker på vilken karbin du behöver är du välkommen att kontakta oss. För dig som behöver hjälp på traven erbjuder vi personlig rådgivning för att vägleda dig genom din köpprocess och se till att du är beredd att utföra ett säkert och effektivt arbete.